Kilis’in Tarihi ve Kültürü Yeniden Canlanıyor

“Kilis Tarihi ve Kültürü Canlanıyor” projesi ile kadim bir tarihe ve kültürel mirasa sahip olan ilimizdeki onarıma ihtiyaç duyan tarihî yapıların restorasyonu sağlanarak KİYÜ’nün kullanım amacına uygun bir şekilde faaliyete geçirilip Kilis’e kazandırılması hedefleniyor.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun koordinatörlüğünde Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldırım ve Doç. Dr. Metin Açıkyıldız tarafından hazırlanan proje, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) 2018 yılı Kültür-Turizm Altyapı Mali Destek Programı kapsamında destekleniyor.

Proje ile mülkiyeti Üniversitemizde bulunan tarihî Kilis evlerinin aslına uygun biçimde onarımdan geçirilerek araştırma merkezlerine dönüştürülmesi, bu evlerin şehrin  sosyal yaşamına ve kültürel iklimine canlılık ve sinerji getirmesi amaçlanıyor.

Bu doğrultuda Hakverdi Mahallesi Hacı Hafız Sokakta bulunan 3 adet tarihî ev Üniversitemiz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı denetiminde restore edilerek Sanatsal Etkinlikler Çalışma Ofisi, Kilis Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (KİTAM), Orta Doğu Araştırma Merkezi (KODAM), El Sanatları ve Gastronomi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak kullanılmak üzere tahsis edildi.

Tüm dünyayı etkileyen salgın sonrası gerek yerli ve yabancı araştırmacılara gerekse turistlerin ziyaretine açılacak olan tarihî mekânların; kültür turizmine katkı sağlaması, yerel tarih ve kültür çalışmaları ile Orta Doğu’ya yönelik bilimsel araştırmaların ivme kazanması bekleniyor.