Üniversitemizde “Sezai Karakoç’u An(la)ma Programı” Düzenlendi

Üniversitemizin 15. Kuruluş Yıl Dönümü kapsamında; Dil ve Edebiyat Topluluğu tarafından İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda “Sezai Karakoç’u An(la)ma Programı” başlıklı konferans ve şiir dinletisi tertip edildi.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Büşra Rüzgar’ın sunuculuğunu yaptığı programda Öğr. Gör. Ali Genç; 16 Kasım 2021’de vefat eden, edebiyat ve düşünce dünyamızın son dönemde yaşayan en önemli isimlerinden biri olan Mütefekkir/Şair Sezai Karakoç’a dair bilgiler ve anekdotlar paylaştı.

Genç; Sezai Karakoç’un, bütün kırılganlığına rağmen üstümüzdeki göğü dallarıyla taşımayı başarabilen ve her mevsim güller açan bir gül ağacı, bizden daha çok susarak bizden daha büyük cümleler kurabilmeyi başarabilen bir münzevi, Yunus Emre’den bu yana gürül gürül akarken son dönemde nereye döküleceğini şaşırmış Türk şiirini yeniden kendi mecrasına yönlendiren bir pusula ve her defasında bizlere aidiyetimizi, mensubiyetimizi ve o mensubiyetin gerektirdiği mesuliyetimizi hatırlatan bilge bir mütefekkir olduğunu söyledi.

Karakoç’un, kimliğini erken yaşlarda oluşturmayı başarabilmiş, istikametini erken yaşlarda belirlemiş ender münevverlerden, şiirini hayatı, hayatını şiiri kılmayı başarabilmiş özgün edebiyatçılardan biri olduğunu söyleyen Genç, kimseye fark ettirmeden yaşamaya çalışan bu büyük şairin vefatı ile birlikte yeryüzünden bir dilin eksildiğini vurguladı.

Genç’in Sezai Karakoç ile ilgili sunumunun ardından Sezai Karakoç şiirlerinin okunduğu dinletiye geçildi. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Rüveyda Şahin “Monna Rosa”; Doğa Su Eşidir ve Harun Kutludoğmuş “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine”; Beyza Özdemir “Bahçe Görmüş Çocukların Şiiri”; Ali Emre Kılınç “İnci Dakikaları”; Emine Obuz “Ödünç Gece”; Kader Bülbül ve Musa Abuhandan “Köşe”; Abdulvahap Dursun “Leyla ile Mecnun” şiirlerini okudu.

Program, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Kanter’in katılımcılara belge ve hediye takdimi ile sona erdi.