Üniversitemizde, Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Konferans Salonu’nda, Sosyoloji Öğrenci Topluluğu iş birliğinde Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Paneli gerçekleştirildi. Doç. Dr. Esra Asıcı’nın oturum başkanı olduğu panelde, Doç. Dr. Meral Kuzgun, Doç. Dr. İpek Agcadağ Çelik, J. Ast. Üçvş. Pelin Evcin Taşan konuşmacı olarak yer aldı.

Kuzgun, tarihsel süreç içerisinde toplumların kadına yönelik algıları, tutumları ve davranışlarının değişiminden bahsederek, konuyu geniş bir arka plan içinde ele aldı. Geçmişte çeşitli sosyolojik sebeplerle kamusal alana çıkışına hoş bakılmayan kadının, günümüzde ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel olarak toplumda varlıklarını daha belirgin olarak gösterdiklerinden ve topluma farklı boyutlarda katkı sağladıklarından bahsetti.

Çelik, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nün tarihçesinden bahsettiği konuşmasında, Üniversitemizin de ülke çapında yürütülen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı kapsamında paydaşlardan biri olarak sürekli şehrin diğer kamu kurum ve kuruluşları, belediye ve valilikle birlikte yakın temasta olduğuna ve aktif olarak görev yaptığına vurgu yaptı.

Taşan ise, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un içeriğinden bahsederek şiddet mağduru kadınların atması gereken adımları teker teker ele aldı. KADES uygulamasından, bu uygulamanın öneminden ve işleyişinden bahsetti. Sonrasında Kilis Jandarma Komutanlığı ve Kilis Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği, Kadına El Kalkamaz konulu video gösterimi gerçekleştirildi.

Sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi ve panelistler katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Halil Aldemir, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmenin ardından panelistlere katılım belgelerini takdim etti ve teşekkürlerini iletti.