Üniversitemizde, “Nutrasötik Tüketiminin Sağlık Üzerine Etkileri” Başlıklı Konferans Gerçekleştirildi

 

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda, Gıda Teknolojisi Topluluğu tarafından, Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kılıç’ın sunumuyla “Nutrasötik Tüketiminin Sağlık Üzerine Etkileri” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Konferansta; besleyici ve fizyolojik etkileri olan nutrasötiklerin, normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla besindeki miktarından çok daha yüksek dozlarda, gıda olmayan bir taşıyıcı içerisinde (tablet, kapsül gibi) ilaç şeklinde hazırlanmış, herhangi bir gıda özütü veya bileşeni olduğuna değinen Kılıç, nutrasötik ve ilaç arasındaki farkları da belirtti. Dünyada başta kardiyovasküler hastalıklar ve kanser olmak üzere ölüm oranları yüksek olan hastalıkların önlenmesinde çeşitli nutrasötiklerin kullanılabileceği vurgulandı. Kaynaklarına, etkilerine ve bileşenlerine göre sınıflandırılan nutrasötiklerin, ülkeden ülkeye değişen yasal uygulamaları olmasına rağmen dünya genelinde yaygın olarak kullanıldığı ve pazar payının her geçen gün arttığı aktarıldı. Özellikle Covid-19 salgınından sonra birçok tüketicinin yöneldiği nutrasötikler üzerine daha fazla epidemiyolojik çalışmalar (in vitro/vivo) yapılması gerektiğine dikkat çekilen konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.