Dr. Öğretim Üyesi Seher Maşkaraoğlu, TRT Radyo 1’e Konuk Oldu

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Seher Maşkaraoğlu, TRT Radyo 1’de yayımlanan “Günaydın Türkiye” programının “26 Eylül Dil Bayramı” isimli yayınına katıldı.

Maşkaraoğlu, konuşmasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül’ü her yıl “Dil Bayramı” olarak kutladığımızı söyledi. 20. yüzyılda Türklerde ve Türk Dünyasında yayılan millî bilincin Dil Bayramı’nı var ettiğini belirterek Dolmabahçe’de 1932’de 26 Eylül günü başlayan ve 6 Ekim’e dek süren 1. Kurultay’ın merkez heyetinin ilan ettiği çalışma programında “Türk dilini millî kültürümüzün eksiksiz bir ifade vasıtası hâline getirmek” diye başlayan 1. maddesinin millî bilincin açık bir ifadesi olduğuna dikkat çekti.

Maşkaraoğlu, Göktürk Kağanlığı Yazıtlarında tarihileşen “Türk” adının dilimizin adı olarak çok farklı dönemlerde hep var olduğunu ifade etti. Atatürk’ün “Türk dili dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin.” sözünde vurguladığı gibi ana dilimiz Türkçenin tarihi derinliği ve coğrafi genişliği ile dünyanın sayılı dillerinden olduğunu belirtti.