Üniversitemizde “Tarih Felsefesi” Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi

Üniversitemizde, 2021-2022 bahar yarıyılı felsefe etkinliklerinin onuncusu, Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necati Demir tarafından, “Tarih Felsefesi” başlıklı söyleşi ile gerçekleştirildi.

Tarihin pek çok tanımının yapılabileceğini aktaran Demir, belli bir coğrafyada, belli bir zaman diliminde ortaya çıkan olaylar, şahıslar/kahramanlar, teşekkül eden kurumlar ve toplumsal olguların, tarihçi tarafından düzenlenip yorumlanmasıdır, şeklinde yapılacak olan bir tanımlamanın tarih için uygun bir tanımlama olacağını söyledi. Tarihin, bir insanın ya da bir toplumun hafızası olduğunu belirten Demir; hafızanın hissedilen, duyulan, okunan, yazılan, yani önceden öğrenilmiş şeyleri zihinde saklayan koruyan, yeri geldiğinde de bunları zihinsel ve pratik soruların çözümünde kullanabilen yeti olduğunu ifade etti.

Demir, söyleşide, Ahmet Vefik Paşa, Paul Valery, Mehmet Akif Ersoy gibi isimlerin tarih felsefesi ile ilgili düşüncelerine de değindi. Ardından tarih bilmenin ne denli önemli olduğunu vurguladı.

Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.