Muhacir Edebiyat Sempozyumu Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

Türkiye Yazarlar Birliği, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türk Dil Kurumu ve Kilis Valiliği paydaşlığında tertip edilen “Muhacir Edebiyat” sempozyumu, 24-25 Ekim 2019 tarihleri arasında Kilis 7 Aralık Üniversitesinde gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış oturumuna  İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kilis Valisi Recep Soytürk, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Rektörümüz M. Doğan Karacoşkun, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, il protokolü, basın temsilcileri ve davetliler teşrif ettiler. Açılış konuşmaları İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kilis Valisi Recep Soytürk, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Doğan Karacoşkun, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan tarafından yapıldı.

Sempozyumda emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür eden Rektörümüz Karacoşkun, sempozyumun önemine değinerek verimli ve bereketli bir program olması temennisinde bulundu.

Altı oturumda gerçekleşen sempozyumun ilk oturumunda, hâlihazırda üzerinde yaşadığımız Türkiye coğrafyasının Osmanlı döneminden başlayarak beslediği ve maruz kaldığı göç hareketliliklerine dair tarihsel bir arka plan sunulmuş, bu minvalde Balkan Göçleri teması hususi olarak işlenmiştir. Mülteci meselesinin sosyolojik bağlamına hasredilen sempozyumun ikinci oturumunda göçün, tarihin ilk dönemlerinden başlayarak medeniyetleri kuran, besleyen ve zenginleştiren müspet bir insani devinim olduğu mesajı verilmiştir. Sempozyumun üçüncü oturumunda "Muhacir Edebiyat"a yönelik yeni metodik yaklaşımlar geliştirme çabası ön plana çıkmıştır. Sempozyumun ikinci gününde Arap edebiyatında Mehcer düşüncesi, yerli ve Arap yazar/akademisyenler tarafından tartışmaya açılmıştır. Göç temasını doğrudan ya da dolaylı olarak işleyen yerli/yabancı film ve roman örnekleri analitik bir zeminde tartışılmıştır.

Fuaye alanında gerçekleşen geleneksel el sanatları sergisinin ardından Öğr. Gör. Ali Nünükoğlu, Öğr. Gör. Özgüç Acun Aslan ve Gülçin Şendoğan tarafından müzik dinletisi sunuldu. Program, şehir gezisi ile sona erdi.