Üniversitemizde "Varoluş Yolcuğu ve Felsefe" Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirildi

Üniversitemizde 2021-2022 güz yarıyılı felsefe etkinliklerinin ikincisi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Özgül EKİNCİ tarafından İnciraltı Kafe'de "Varoluş Yolcuğu ve Felsefe" başlıklı söyleşisi ile gerçekleştirildi.

Ekinci söyleşiyi, "En yakından tanıyabileceğimiz varlık, insanın kendisidir. Bir insan, kendi dışındaki dünyanın hakikati, diğer insanların duygu ve düşünceleri hakkında fikir yürütebilir, bazı varsayımlarda da bulunabilir; fakat hiç kimseyi kendini gördüğü yakınlıktan göremez. Bu yüzden insanın en iyi bileceği varlık kendisidir. Ama aynı zamanda en çok kör noktaya sahip olduğumuz varlık da insanın kendisidir. Çünkü insan kendine dışarıdan bakamaz. Bu yüzden de insanın kendini görmek için başkalarının gözlerine ihtiyacı vardır, başkalarının gözlerini kendi hakikatin sanmamak kaydıyla. Kendimizi görmek için aynaya ihtiyacımız vardır, ayna ise bize bizi anlatan başkalarıdır. Yalnız ayna tehlikelidir, aynaya bakıp aynayı hakikat sanmamak lazım. Ayna sadece senin yansımandır. İlk olarak insanın kendi farkında olmayan bir kendiliktir, ikinci aşamada, başkalarının gözleri ile kendinin dışına çıkar ve kendine dışarıdan bakar. Bu kendini bilmek için ilk iki aşamadır: tez-antitez. Asıl kendini bilmek, üçüncü aşamayla, sentez aşaması ile gerçekleşir. Sentez aşaması, başkalarının gözleriyle baktığı kendisine yeniden fakat kendi dışına çıkmışlığın bakışıyla kendi gözleriyle bakmaktır. Bir kere bu diyalektiksel yolculuğu gerçekleştirdikten sonra, yani ruhumuzu, yuvamızı, terk edip görmüş, geçirmişliğin heybesi ile evimize döndüğümüzde insanın kendini bilme yolculuğu biter mi? Hayır. Çünkü insan bitmemiş, olmamış ama ölene kadar olmaya bırakılmış bir varlıktır. Hakikat, yolun sonu değil, yolun kendisidir. Çünkü insan bir yolcudur nihayetinde, kendine doğru yol alan." cümleleriyle tamamladı.

Ardından söyleşi, dinleyicilerin katılımı ile soru-cevap şeklinde devam etti.